campingstugor i släkten

Campingstugan i Askim

Detta är historien om en campingstuga som bytte skepnad ett antal gånger och fick vara med om de mest skiftande användningsområden.

När Anita i våras blev stolt ägare till en kolonistuga så trodde hon nog att hon var först i släkten med detta. Men icke. Farfar (Carl Tingström) var 100 år före med detta då han 1913 byggde och innehade en stuga i Änggården vilket var det första koloniområdet i Göteborg. Då var väl Anita åtminstone tvåa? Men icke. Där kom Allan och Svea emellan med sin kolonistuga i Askim.  Ja, det var visserligen en mycket enkel kolonistuga, mer som en campingstuga, men den låg ändå i ett koloniområde.

Det började en gång för länge sedan i det populära Askimsbadet. Här bildades 1939 en fritidsförening för tältboende i området som så småningom även kom att omfattade enkla masonitstugor. Föreningen var en s.k. havsbadskoloni som fanns på fler ställen i Göteborgsområdet. Stugorna, som var på ca 10 kvm, bestod av hopmonterade sektioner av härdad masonit på ömse sidor om mellanliggande träreglar. Golvet var av spontat golvvirke. En sådan stuga innehade Allan och Svea. Dessa stugor fick endast vara uppmonterade på sommaren. På hösten monterades stugorna ned och förvarades som ett platt paket (typ IKEA) och monterades upp igen på våren.

Så småningom i början på 50-talet byggdes det mer permanenta kolonistugor och masonitstugorna blev allt färre. I mitten av 50-talet fick vi överta stugan vilken flyttades till Långenäs. Meningen var att Elsie skulle ha stugan som övernattning men hon hade fått andra intressen i Hällesåker så då fick jag tillfälle att använda den.

 När sedan Ralfs pappa Erik skulle bygga ett större uthus åt oss, stod stugan i vägen och flyttades till en ny plats helt nära vår sommarstuga. Eftersom Elsie och Ralf flyttade in i ”stora huset” fick jag överta stugan som blev mitt sommarhem några år i slutet av 50-talet.

Stugan fick nu samtidigt fungera som ”ungdomsgård” för traktens kamrater. Här satt vi, dagar som kvällar på helgerna, rökande som borstbindare och spelade 50-tals rock så väggarna bågnade. Detta till stor fasa för flickornas mammor som ibland knackade på för att hämta hem sina döttrar. När vi blev sugna kunde vi springa över till Inga Britts kiosk och köpa mer cig. godis och läsk. För att fixa ström till grammofonen hade jag dragit en förlängningssladd över till köket i pappas stuga. Det var bara det att här låg pappa i kökssoffan och kunde dra ur sladden när han tyckte att musiken blev för hög och klockan passerade midnatt. Så var det slut på det roliga!

Emellanåt blev även stugan övernattning till Ralfs fiskekamrater samt hundgård för jakthundar med tillhörande valpar, kaninbur mm. Till slut blev den mindre använd och fungerade mer som förvaring av div. prylar.

När så jag och Maria träffades och var på Kroksjötorp hos Marias moster behövde vi ett eget boende så stugan flyttades dit. Ingemar i Långenäs lastade stugan på traktorsläpet och körde stugan till en åker på Kroksjön. Nu var det en lugnare period för den gamla stugan. Ingen rockmusik (det fanns ingen ström på Kroksjötorp) och inget nattsudd med traktens ungdomar. Men snart skulle förnedringens tid börja. När jag skulle bygga ett nytt utedass på Kroksjön fick stugans golv tjäna som grund till dasset. Dasset fungerade utmärkt fram tills vi sålde Kroksjötorp för några år sedan.

Ett sådant öde för en kolonistuga från Askims havsbadkoloni som fick sluta sina dagar som ett dass på Kroksjötorp.

Hasse (2013-10-22)       HEM                       TILLBAKA TILL HASSE MINNS

Trädgård i litet format

Trädgård i litet format

 

 

1 svar på campingstugor i släkten

  1. Pingback: Vem var först, vem blir näst? | Alla runt Elsie

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.