Italien 2017

Spårvagn och flygbussen till Landvetter Flygplats. Flyget 10.25 till Rom

Jag hade lite krångel när vi kom till tullen.  Hade ingen aning om att krämer räknas som flytande. Jag fick behålla hudkrämen men solkrämen la de beslag på.

Flygbuss igen – till Roma Termimi där vi letade vi upp vårt bokade hostel:

”Four Seasons Hostel” som låg alldeles i närheten av stationen. När vi hade installerat oss tog vi en promenad till Colosseum. Vägen dit blev lite omvägar, mycket att titta på.

Hittade en populär trattoria, det var nästan fullt hus både inne och ute. Pizzabagaren var nästan som en kopia på restaurangägaren i filmen om Lady och Lufsen.

Packade och gjorde oss iordning för att checka ut nästa dag samt åt en rejäl frukost på hostellets restaurang.

Vi tog oss till Roma Termimi och regionaltåget som skulle avgå till Napoli. Väl framme i Napoli sökte vi upp lokaltåget till Pompei. Men här fick vi vänta ca en timma på det försenade tåget.

I Pompei fick vi ta en promenad på ca 2 km till vårt boende, B & B Gallery. När vi installerat oss tog vi en behövlig dusch innan vi gick ut på en liten promenad innan middagen. Dagen avslutade vi med att äta middag på en restaurang i närheten av vårt boende.

Vi tog det lugnt på morgonen. Frukosten serverades på samma restaurang som vi åt middag. Typisk italiensk frukost – liten sötad yoghurt, juice och en sötad croissant, men vi förhandlade till oss bröd istället, samt te istället för kaffe. Att dricka te istället för kaffe var tydligen lite förvirrande för personalen, dom fick rota i hyllorna efter tepåsar!

Idag besökte vi Scavi di Pompei, ruinerna sedan jordbävningen 62 e.Kr. och vulkanutbrottet från Vesuvius 79 e.Kr.  När vi betalt vårt inträde kunde vi titta in i ett glashus hur man bevarat och restaurerat människor man funnit under askan. Vi besökte bl.a. följande ruiner:

Anfiteatro: Den byggdes redan 70 f.Kr. men förstördes i vulkanutbrottet. Det var plats för upp till 20 000 personer på teatern.

Casa di Octavius Quartio: Ett hus som där man kunde se hur man bodde på ute på landsbygden. Först kom man in i ett uterum (atrium). Kunde även se att det fanns ett bad.

Casa diel Menandro: Ett exempel på hur en rik familj bodde. En mycket vacker atriumgård.

Casa di Meleagro: Ett hus där en familj från överklassen bodde. I fontänen fanns det en staty av marmor som bestod av ett lejons kropp och en örns huvud. Häftigt!

Casa di Chirurgo: En av de äldsta byggnaderna. Många fina målningar.

Forum: Den centrala platsen där man hade marknader och administrationen för staden. Platsen är rektangulär. Man kan se vulkanen Vesuvius härifrån.

Vi avslutade besöket med lunch i parken strax utanför ruinerna.– stekta auberginer och tomater, en utmärkt lunch i den välbehövliga skuggan.

På vägen hem tog vi en liten fika samt en siesta hemma i vår fina lägenhet. Jag skrev vykort till Birgitt och Giampiero.

 

Åt frukost i god tid för vi skulle ta lokaltåget till Napoli och vidare med regionaltåget till Monte San Bagio. Tåget började krångla redan från start i Napoli. Dörrarna kunde inte stängas riktigt Man fick inte någon direkt information om detta (ung som SJ hemma).

Det slutade med att vi fick byta tåg efter en station. Med över en timmas försening kom vi till San Monte di Biago. Lokalbussen tog oss vidare till badorten Terracina. Vi blev hämtade vid busstationen av ägaren till vårt boende, B & B, ”Hotel California”. Installerade oss och vi fick en karta över Terracina. Packade upp våra badkläder och promenerade genom La cittá storica till stranden. Det blev liten promenad genom den äldsta stadsdelen i Terracina.  Härligt och varmt i vattnet, ca 25 grader.

På en liten gata hittade vi en bar där vi beställde vår middag. En härlig tonfisksallad med bröd och kall öl.

Här fick vi verkligen en bra frukost. Till ägaren hade vi sagt att vi var vegetarianer, men han hade tydligen missuppfattat oss och trodde att vi var veganer och hade åkt in till staden för att handla. Vi fick sojamjölk, glutenfria flingor, grovt bröd och örtté.

Fick besked om att det skulle bli tågstrejk på eftermiddagen. Då skjutsade ägaren oss upp till Monte San Biago, ca 20 km, så vi skulle hinna med ett tåg som avgick till Rom.

Väl framme i Rom visade det sig att det inte gick något tåg till Lido di Ostia dit vi skulle, pga. strejk på tunnelbanan. Försökte få reda hur länge strejken skulle pågå men ingen visste. När vi satt på ett fik på stationen fick jag ett mail från vårt boende i Lido di Ostia att strejken skulle pågå till klockan 17.00.

Då bestämde vi oss för att promenera till Stationen San Paolo där lokaltåget skulle avgå till Lido di Ostia. Vi tog några foton på Colosseum när vi passerade den. Tur att vi hade vattenflaskor med oss, det var 37*. Vi gick en sväng för att äta vår medhavda lunch och hittade ett ställe med en liten fontän och bänkar. Svalkade våra händer i vattnet. Klockan började närma sig 17.00 och vi gick tillbaks i god tid så vi kunde stå bra till i kön vid tågspärren. Biljetter hade vi köpt i förväg.

Vårt boende, ”La finestra sul mare”, B & B, låg inte långt från stationen och vi hade utsikt mot havet och stranden.

På med badkläder och ca 2 min. väg ner till stranden.  Härligt att få njuta av det salta och varma vattnet! Efter bad och sol gick upp till vårt rum och bytte kläder – vilade lite också. Fick tips om var man kunde äta. Det blev en Kinarestaurang i närheten. Liten promenad runt om i kvarteret.

 

Nästa dag fick vi gå en bit för att äta vår frukost på en enkel bar. Samma italienska frukost: juice, croissant och kaffe (té). Sedan gick vi till en ”Supermercato” för att handla bröd, ost och frukt till lunch.

Gick upp till vårt rum – bytte till badkläder och gick ner till stranden för mer sol och bad.

Siesta – lunch – fika på strandcaféet – promenad – italiensk glass, som enligt Sture var alldeles för söt.

Åter till stranden för sol och bad.

Middag på samma Kina restaurang som igår, fanns inte så mycket att välja på i närheten men dom hade väldigt god och varierande mat samt god öl. Vi tog en liten rundtur i dom närliggande kvarteren och strandpromenaden.

Frukost på samma Trattoria som igår. Packade och checkade ut. Vi tog våra resväskor med oss ner till stranden för att vi skulle få njuta av sol och bad innan vi skulle resa därifrån. Åter en lunch på Kinarestaurangen innan vi tog lokaltåget till Roma Termimi.

Gick till turistinformationen och frågade efter tåget till Ciampino. Fick besked att vi skulle gå till ”Biglietteria”.  Vid ingången informerade personalen oss vilket ”Il binario” (spår) tåget skulle avgå ifrån. Även nu var tåget försenat ca en halvtimma. I Ciampino finns det närmaste ”flyghotellet” för dom som skall med ett flyg väldigt tidigt på morgonen.

Vårt boende, La Perla B & B, låg centralt i Ciampino. Installerade oss. Promenad i det lilla samhället. På vägen köpte vi pizza och öl som vi tog med oss till rummet. Vi satt ute på balkongen i kvällssolen och åt.  Precis när vi skulle lägga oss, kom dom två italienska damerna som hade rummet bredvid oss ut på den gemensamma terrassen. De satt och pratade högljutt på balkongen till långt efter 12 på natten. Då gick Sture upp och stängde balkongdörren.

De pratade bl a om sina kärleksbekymmer!!

Som sagt var sov vi inte många timmar. Klockan fyra gick vi upp och packade ihop det sista och checkade ut. Någon taxi fick vi inte tag på och beslutade då att promenera till flygplatsen, ca 45 min enligt beskrivning.  Märkte att vi hade gått fel i det becksvarta mörkret och fick vända tillbaka in till centrum. Här hade vi turen att träffa på sex svenska turister som också skulle till flygplatsen och med samma flyg hem till Sverige.

Dom hade förbeställt en stor taxi och chauffören var vänlig nog och klämde in oss också i den, hans andra taxi var trasig, så den här var ortens enda lediga. Annars hade vi kanske missat flyget hem.

Väl på Ciampino flygplats gick allt som det skulle. Incheckningen hade jag redan gjort i Ryanairs app. Flyget avgick punktligt 6. 55. Slumrade till en aning. Fy vad det blåste kallt när vi kom ut från planet på Landvetter flygplats!! Endast 12*, vilka kontraster! Hemma igen, i kylan, brr brr.

Slutord

Vi hade en underbar vecka. Det var mycket varmt när vi gick bland ruinerna i Pompei. Vi orkade inte se allt som vi hade planerat – 37 grader i skuggan hade vi dagligen. Man ska nog åka dit höst/vår istället. Det är mycket billigt att åka tåg och lokaltrafik. Att äta ute på restaurang kostar ungefär som hemma i Sverige.

Susanne

 

Här kommer några bilder ifrån resan:

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Italien 2017

  1. Josefine Elek skriver:

    Så roligt att läsa om er resa ! Mycket fint ni sett o upplevt . Italien är en dröm för mig. Får se då ja får sätta min fot där…kram Josefine

  2. gingsegirl skriver:

    Låter ju både härligt, spännande o rätt jobbigt emellanåt ! Maj är nog fint att åka dit, men då vill man ju gärna vara i Sverige också ifs. Glassen för söt….!? Jisses pappa hahaha!

  3. Mia Elek skriver:

    Åh,blir så sugen på Italien igen. Visst är Pompeji häftigt, tur att vi inte hade så varmt när vi var där för det är så mkt att titta på. Alltid lika roligt att läsa reseberättelser!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.