En jul jag minns…

…på toaletten hos farbror Erik och Anna

Det är snart sextio år sedan. Vi var hos Erik och Anna på Ekedalsgatan för att fira jul. Pappa, jag faster Svea och Allan samt kusinerna. Jag fick ett stort fyrkantigt paket som öppnades med spänning…  En ångmaskin! Bättre present kunde jag inte önskat mig. Mitt tekniska intresse vaknade och har hållit sig hela livet sen dess. Ångmaskinen placerades på WC stolen inne på toaletten. Min kusin Karl-Erik hjälpte mig att fylla vatten i ångpannan och därefter tände vi på med metatabletter. Lyckan var fullständig når ångan började pysa ut till vevaxeln och svänghjulet roterade. Jag öppnade ångvisslan och markerade till alla att det fungerade. Det blev trångt på toaletten när alla kom in och ville titta. Lukten av metatabletter, olja och vattenånga, ljudet av vevaxeln och ångvisslan samt bilden av när vi en stor del av julaftonskvällen tillbringade på toaletten finns för evigt placerat djupt inne i mitt primärminne. En sådan julkänsla önskar jag Eder alla!

God Jul från filosofiska gubben

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på En jul jag minns…

 1. Anonym skriver:

  Detta var visserligen inte vid jul men förtjänas att återges ändå. Jag var i tio-tolvsåldern och låg i sängen eftersom jag var sjuk. Min bror, Kjell, ville muntra upp mig. Trodde jag. Hur som helst kom han leende in på mitt rum och överräckte en present. Jag blev naturligtvis glad och skala av presentpappret.. Inuti var en tändsticksask av större modell. Mmm, ett smycke eller annat litet fint. Med stor förväntan öppnar jag asken. En mus, en död mus. Skrattande försvann Kjell ut ur rummet. Jag tackade aldrig.
  Anita

 2. Anonym skriver:

  ovanstående kommentar är gjord av Maud

 3. Anonym skriver:

  Jag kommer ihåg den julen. Kunde inte förstå entusiasmen över den julklappen. Jag kommer ihåg en annan julklapp, vet inte om det var samma år. Jag var inte så gammal och fick ett stort avlångt packet. I min fantasi såg jag en stor fin docka. Ivrigt slet jag av papperet, under fanns mer mer papper. Lager på lager av papper tog jag bort. Till sist såg jag min present, en klubba, visserligen en stor fin klubba, men långt ifrån min docka. Jag lärde mig en läxa, lura aldrig barn. Vad jag mer kommer ihåg av jularna är all mat som skulle ätas upp innan tomten kom. Som jag kommer ihåg satt vi i timmar och åt, Det var som våra dagars julbord på restaurang,

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.