Minisemster i Prag

Tänk att kunna pricka in det perfekta kalasvädret på sina miniresor.
Precis vad som har hänt oss hittills i år.
Först fyra skiddagar till Sälen i mars.
Ca 15 till 20 minus på nätterna och runt 5 till 7 minus med klarblå himmel på dagarna och knallhårda backar – kan det bli bättre?
Dessutom nyslipade och nyvallade skidor. Det lever vi på till nästa års åkning.
Och nu i april, fem dagar i Prag, med runt 20 -25 plus samt sol och vindstilla.
Boendet på det lilla mysiga trestjärniga hotell Pankrac köpte vi genom Groupon och flyget bokades på nätet.
Själv var jag måttligt intresserad av en resa till Prag – ville hellre till Dublin eller London – men vad gör man inte för husfriden. Susanne hade länge gått och gnagt om Prag och så blev det till sist. Om inte annat så skulle det ju finnas gott öl även i Tjeckien.
Hotellet låg en bit utanför stadskärnan, men inte längre än att det tog oss ca 60 min i lugnt strosande in till city.
Första dagen in till stan hade vi tagit sikte på en de många kyrkorna – bara som ett riktmärke – men vi hamnade ändå av någon slags dragningskraft in på denna kyrkas lilla, men magnifika kyrkogård, med enorma gravstenar och monument över många av Tjeckiens berömdheter, bl.a. kompositören Smetana under en jättelik gravsten förgylld med noter och bildstod. Det visade sig vara
Vysehrad – kyrkogården.
Ja, det var i sanning en sevärdhet en bit utanför turiststråken, här fanns inget i smått – allt ovan jord var megastort och tätt sammanpackat. I en del gravar fanns flera familjegenerationer begravda. Allt var dessutom vackert målat runt om dom muromgärdade väggarna.
Åker man tunnelbana ser man nada – men med apostlahästarna får man uppleva desto mer. Vackra bevarade gamla hus i jugendstil med ornament och skulpturer på taken. Ingen svensk rivningshysteri här.
Svanar och änder i floden Vltava ( Moldau ).
Två dagar i city med ett flertal turistmål fick räcka. Resten av tiden ägnade vi åt närliggande områden runt hotellet. Lokala pubar och små mysiga restauranger samt en löprunda med en del branta backar.
På en mycket trevlig lokal marknad köpte vi hem lokalt producerad surkål, honung och en flaska vin gjord på vindruvor och svarta vinbär samt en liten keps till Julius.
Ölen då?
Jo, vi testade en del sorter – bl.a. det kanske mest berömda, Pilsner Urquell, ett underjäst öl som vi fann något beskt och lite blaskigt.
Staropramen Premium, ett ljust lageröl, var ganska gott.
Men det godaste fann vi i det Belgiska lagerölet Stella Artois.
Sista dagen hade vi gott om tid – planet gick inte förrän 16.50.
Vi hittade en liten fin park nära hotellet – Allt välordnat och rent med massor av bänkar runt om. En liten grupp med förskolebarn i treårsåldern är på utflykt med sin fröken, alla barn i gula västar – hör och häpna – en fröken på 17 barn!!
Inga som helst problem – dom följer henne som en skock gula kycklingar – gör precis som hon säger. Under alla trädslag fanns en stenplatta med text om trädet, bladen och växtområde i Europa – fröken läser och förklarar och barnen lyssnar snällt. Jag försöker prata med fröken, men tyvärr kan hon inte Engelska, men tror att jag frågar om barnens ålder och håller upp tre fingrar.
Vi såg många skolklasser på utflykt i det fina vårvädret – alla lika artiga och väluppfostrade.
Plussidan:
Inne och runt om i city finns mängder med rena och välstädade toaletter till mycket billig avgift, gratis eller 5 max 10 czk (10 czk=3.45 kr)
I fråga om antal toaletter och pris är Sverige ett riktigt u-land jämfört med många andra länder i världen.
Vi såg inga skrikande, störande eller berusade barn/ungdomar.
Många lokala ölstugor där folk dricker öl och umgås utan att bli aspackade.
Billigt att åka kollektivt – 32 czk för en tur- och returresa på 90 min.
Billigt att äta och dricka – en stor stark ca 30 – 40 czk.

Minussidan:
Rökning tillåten på pubar och restauranger – dock har man börjat med en del rökfria avdelningar på vissa ställen.
Inte många som talar Engelska.

Hälsar Sture och Susanne

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.