Del 3 Norgeresan

forstsättningen på Bilresor med faster Svea och Allan på 50-talet

Sommarer 1956 fick jag äntligen vara ”hemma” efter ett år på koloni i Floda och två år som sommarbarn i Dalsland. Nog så trevliga vistelser men nu skulle vi åka till utlandet!

Efter skolavslutningen i 6:e klass sommaren 1956 åkte jag, Elsie och pappa med faster Svea, Maud och Allan till Norge. Allans Volvo PV-444 var laddad med 6 personer och packning och var startklar den 11 juli och resan kunde börja mot Norge. Detta var min första bilsemester någonsin och förväntningen var stor.

Från Ostindiegatan åkte vi ner till bilfärjan vid Carnegie vilken gick över Göta Älv till Hisingen alldeles intill Sjömagasinet. Härifrån gick vägen förbi varven på Hisingen och genom Brunnsbo ut på riksväg 2 som idag finns kvar lite norr om nuvarande E6. Liksom de flesta städer måste Kungälv passeras rakt genom centrum som i Kungälvs fall innebar genom Västra gatan. Detta pågick fram till 1958 med köer, köer och åter köer! Vägen till Norge var för övrigt stensatta med gatsten från Bohuslän (får man förmoda).

I Uddevalla åt vi lunch på en ”mjölkbar” vilket var den tidens benämning på nya matställen där man själv tog en bricka och plockade till sig mat.  Sent ankommen till Svinesund skulle vi övernatta men där fanns inget boende så det var att ta sig lite söderut igen till en bondgård som annonserade med skylt vid vägkanten: ”Rum för resande 5 kr natten” (65 kr idag). Där blev vi inkvarterade i näst sista rummet.

Ett tiotal bilar fick vända om när det blev fullt men en ung tysk liftare kunde inkvarteras i ladan mot att han lämnade ifrån sig cigaretter och tändstickor. Det var naturligtvis Allan som fixade kommunikationen med lite teckenspråk och några tyska ord. Lantbrukarna bodde själva i ett gårdshus och hyrde på sommaren ut större delen av sitt hus vilket var vanligt.

Nästa dag gick färden vidare över Svinesundsbron och till högertrafiken på riksettan i Norge. Vi anlände till Oslo på em. parkerade bilen och såg oss om i centrum, bl.a. åkte vi tunnelbana till Holmenkollen där vi skulle se hoppbacken och studera den enormt vackra utsikten över staden och fjorden. På kvällen blev det mer turistande med spårvagn, tittande på slottet och rådhuset samt en tur på Karl-Johan.

I Oslo låg vi över på hotell och nästa dag hastade vi vidare med fler turistmål varefter resan gick tillbaka mot hemlandet. Vi skulle på hemvägen hälsa på en kusin till Allan som bodde Fredrikstad (tror jag). Det var nu det trasslade till sig på resan.

Vi kom sent i väg från Oslo och innan vi kom fram till rätt plats och letat fram och tillbaka hade det blivit mycket sent på kvällen. Vi beslöt att övernatta i bilen och avvakta besöket till dagen därpå. Och hur övernattar man i en PV med 6 personer? Jo vi hittade en liten avskild plats där man kunde kissa ute i det fria och satte oss sedan i bilen, lutade huvudet mot varandra (nackstöd fanns inte då) så gott det nu gick och slumrade in, vaknade och bytte sovställning, slumrade och vaknade mm.

På morgonen var vi lite stela och ledbrutna men kunde lägga ett oförglömligt minne till handlingarna och åka vidare. Jag kommer ihåg natten men har glömt om vi någon gång kom fram till Allans kusin.

(Detta reseminne baseras till delar på en skoluppsats från läsåret 1956-1957. Inga bilder.) Hasse 3013 september                  HEM

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.