För 100 årsedan föddes mormor Gullan

Närproducerat för 100 år sen

Läser brev från moster Elsa och Anna-Lisa i USA till Mamma (brevväxling mellan år 1929-1987). Ett tålmodigt arbete då många är skrivna med näst intill oläslig skrivstil. Renskriver en del intressanta brev. I brevskörden kan man hitta en del guldkorn!  Apropå att det i år är 100 år sedan Mamma föddes hittade jag i ett underbart brev som moster Elsa skriver till Mamma 1982 om hur hon minns när hon föddes:

 ”…du fyller ju 70 år den 29, så väl jag kan minnas det, jag var 12 år å mamma födde dig på Fjällgatan å de andra efter dig å alltid hände det tidigt på morgnarna så vi äldre satt på kökssoffan å tog in hela skådespelet, barnmorskan å Pappa tog över det hela , så kom de ut å sa att det blev en liten flicka å vi fick komma in. Jag Greta, Klas å Anna Lisa med men hon var bara tre år, ja det är minnen man aldrig glömmer….”   

Det är på sin plats att veta att lägenheten var på ett rum och kök med en kallvattenkran och en gasspis som enda bekvämlighet.

Själv har mamma berättat för mig hur det gick till när jag föddes 30 år senare:

”när det var dags sent på kvällen gick jag från lägenheten på Flaggatan i Masthugget ner för trapporna till Jungmansgatan (187 trappsteg!) tog vägen om Lilla Vegagatan där jag knacka på hos Asta som följde mig sista biten över Linneplatsen till BB på Övre Husargatan.”

Ja tiderna förändras! Det lät ju ganska mysigt och naturligt för 100 år sedan men förmodligen farligt för många. Men fram till för 100 år sedan fanns det knappast några alternativ att föda barn utanför hemmet. I dag får många åka bil flera mil för att komma till något utlokaliserat BB och väl där backas de upp med ett helt sjukhusteam.

Men närproducerat har ju blivit på modet igen så vem vet, det kanske kan bli mer lokalt igen? Hasse


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.