Cykelsemester i Puglia, Italien

strCykelsemester i Italien, hösten 2012. Sture och jag reste tillsammans med våra vänner, Bengt och Eva. /Susanne

Första dagen:

Vi startade tidigt en morgon i början av oktober med flyg till Bari via München.  Från flygplatsen tog vi flygbussen in till stan. Vi fick aldrig riktigt kläm på hur vi skulle betala. Busschauffören bara gormade och pekade bakåt. Det blev en billig resa. Vi såg faktiskt ingen som betalade. Det var en upplevelse. Den körde in på smala gator och stannade vid många små hållplatser. Det var inte någon direktbuss in till city utan en lokalbuss. Vi kunde verkligen se hur befolkningen bodde.  I Bari bodde vi 2 nätter på Hotell Moderno som låg centralt.

Första dagen hyrde vi våra cyklar som visade sig vara väldigt bra. Det kostade €50/vecka att hyra en cykel.

I Italien är det mycket lätt och billigt att ta med cyklar på lokaltågen. Det fanns inga speciella platser för cyklarna, utan dom fick man klämma in där det var ledigt.

Andra dagen:

Vi tog med våra cyklar med lite packning på tåget till en by som hette Trani. Därifrån cyklade vi upp mot den berömda borgen, Castel del Monte.

Vin, blev det inte

Vin, blev det inte

Men tyvärr hann vi inte cykla hela vägen dit. Bengt fick punktering innan vi nådde fram. Vi hittade en vingård i närheten och frågade om vi kunde få en spann med vatten så Bengt kunde laga sin punka. Där kom min italienska väl till pass, för engelska kunde dom inte. Tyvärr sålde de inget vin, men punkteringen fick vi lagat och vi fick se en mycket vacker landsbygd.

 Väl tillbaka duschade vi av oss och gick ut och åt en välbehövd middag.

 Tredje dagen:

Vi checkade ut från hotellet och tog ett lokaltåg till Gióia del Colle. Det tog lite tid innan vi hittade rätt perrong. Någon hiss fanns inte upp till översta perrongen, så vi fick lyfta eller bära upp våra tunga cyklar upp och ner för trapporna för att komma rätt. Sen fick vi springa runt och leta efter rätt tåg.

Väl framme åt vi vår medhavda lunch så att vi skulle orka cykla till dagens slutmål, Alberobello.På väg dit fick vi ett ordentligt regn på oss. Regnkläder på! Men efter regnet kom solen tillbaka.

 cAlberobello är en mycket vacker stad. Staden består av ca 1500 Trullihus, som kännetecknas av runda små stenhus med kägelformade eller koniska tak. Staden står på UNESCO:s världsarvslista. Här vi bodde vi två nätter i en lägenhet i ett av Trullihusen och en rejäl frukost ingick i priset.

 Fjärde dagen:

Frukosten åt vi på en närliggande restaurang. Promenerade runt i den lilla staden. Det fanns mycket att se, framförallt de vackra trullihusen, Och naturligtvis även gamla kyrkor. I den modernare delen av staden fanns all kommers. Alla småbutiker som ville sälja sina produkter och sitt krimkrams.

 På eftermiddagen cyklade vi till en stad som heter Locorotondo som sägs vara en av Italiens vackraste städer. Men jag var inte så imponerad av den staden. Den gamla delen, Centro Storico, var sevärd, med sina fina gamla byggnader men inte den övriga delen av staden.

På hemvägen hittade vi faktiskt en utmärkt cykelväg tillbaka till Alberobello. Det är ju sådana här vägar man vill cykla på när man är ute på cykelsemester.

 Femte dagen:

Susanne till vänster Åsna till höger

Susanne till vänster
Åsna till höger

Efter att vi checkat ut från lägenheten började vi cyklingen mot staden Conversano. På vägen dit hittade vi en fin rastplats. Där betade en gullig åsna i sin hage och skriade efter mat? Från rastplatsen fanns det en nästan bilfri väg som vi kunde cykla på en bra bit. Det är skönt att slippa cykla på de större vägarna. Vi kom till Castellana som är berömd för sina grottor. Men vi hann inte med att besöka dem eller riktigt sagt var det bara jag som ville besöka grottorna.

Frampå eftermiddagen kom vi fram till Conversano. Vi hade inte bokat något boende där. Det löste sig i alla fall. Det fanns Bed and Breakfast i ett före detta kloster som låg centralt invid Centro Storico. Nästa alla städer i Italien har ett Centro Storico. Det är den äldsta delen i staden. Naturligtvis är det där de flesta turister finns. Eftersom vi åkte i oktober så var högsäsongen slut och därför fanns det inte så många turister. På kvällen åt vi veckans dyraste middag. Men det var mycket gott!

 Sjätte dagen:

statyVi åt en stadig frukost och packade våra cyklar. Vi cyklade ut mot kusten. Vi ville gärna besöka en vingård men vi hittade ingen. Väl framme vid kusten hamnade vi i staden Polignano a Mare. Där står en staty av Domenico Modugno, mest kanske berömd för sången ”Volare”.

Just där var ingen lämplig badplats. Vi var nämligen sugna på att bada i havet. Vi cyklade en bit utanför staden och där hittade vi en mycket fin strand. Det var härligt att få bada i havet och det var fortfarande varmt i vattnet. Vi träffade en italienare som bodde alldeles vid stranden. Han var nyfiken på vilka vi var. Efter en liten pratstund med honom, gick han tillbaks till sitt hus och kom tillbaka med en bricka med Citronlikör (egen tillverkning) och hemgjorda dolce (söta småkakor). Vi utbytte adresser med honom. En mycket trevlig man.

 Cyklade vidare mot Mola di Bari där vi kanske skulle hitta ett lämpligt boende. En italienare var villig att hjälpa oss att hitta en masseria. Han körde före med sin bil och vi följde efter med våra cyklar! Men det gick inte så bra, efter en timma gav vi upp. Men han var hjälpsam och hygglig. Ringde en massa samtal för att hjälpa oss på bästa sätt! Men det var långt till närmaste masseria med logi.  Själva hittade vi ett Bed & Breakfast inne i stadens centrum. Det fanns ett kök i våra rum. Men dom fick vi absolut inte använda Eftersom vi bara skulle bo där i en natt? Endast om man bodde där i fyra dagar fick man använda köken??

Checkade in och tog en dusch för att sedan gå ut och äta en god middag. Vi hamnade på en kinesrestaurang intill havet. Trötta, men nöjda med dagen, vandrade vi tillbaka till vår inkvartering.

 Sjunde dagen:

Fick här resans absolut sämsta frukost. Värdinnan fick gå ut och köpa yoghurt till oss i närmaste butik. Tevattnet tog hon direkt från varmvattenkranen. Något direkt bröd fanns inte heller. Vi ville ju ha en riklig frukost eftersom vi skulle cykla vidare till Bari. Vi fick packat ihop och cyklade till närmaste supermarcato (Lidl) och handlade vår lunch där. Cyklade en bit till där vi tog av till en strand och spisade vår lunch. Sture och jag tog en simtur i havet. Cyklade vidare till Bari och checkade in på Hotel Victor, som vi bokat hemma innan vi åkte. Lämnade tillbaks cyklarna.

Beställde sedan pizzor och vin som konsumerades på hotellrummet.

 Åttonde dagen:

Frukost och packat för avfärd till flygplatsen. Vi tog lokalbussen men nu hade vi mer koll var man skulle köpa sin biljett. Checkade in på flygplatsen och gick runt och tittade i affärer. Köpte kaffe i Tax Free butik som var mycket dyrare här än utanför flygplatsen. Åt middag innan vi flög hemåt med mellanlandning i München. Hemma igen vid ca 17-tiden. Jag och Sture tog flygbussen hem medan Eva och Bengt blev hämtade av sin son för vidare färd till Alingsås.

Vi hade en fantastisk och trevlig cykelsemester i det vackra Puglia även om vi inte hittade någon masseria – vin- eller olivgård. /  Susanne      HEM

Ibland går det uppför,

Ibland går det uppför,

 

3 svar på Cykelsemester i Puglia, Italien

  1. Anonym skriver:

    Låter som en riktigt härlig semester. Eva

  2. Stefan och Mia Elek skriver:

    Kul att läsa om er cykelresa,kanske jag får för mig att skriva nu också.

  3. Pingback: Nu är Hasse ute och cyklar | Alla runt Elsie

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.