Äventyr till häst

hästUngdomar idag har alla möjligheter att välja på olika slags idrotter – fotboll, ishockey, bandy, handboll, tennis, badminton , olika slags kampsporter mm mm.  You name it….Och så det där med hästar!

Medan killarna oftast väljer fotboll satsar  flickorna till stor del på hästar. Underligt egentligen att flickor väljer dessa stora djur framför den lilla bollen.

Men det är ju inte enbart ridningen som lockar utan även att få umgås och kela med sina kära hästar – något som flickor och tjejer är bra mycket bättre på än killar.

Jo, det finns även en och annan kille med i sällskapet, men börjar då oftast när dom är något äldre.

Mitt eget första äventyr till häst började 1951 när jag blev skickad som sommarbarn till Norra Björkö som ligger invid Halle-och Hunneberg utanför Trollhättan.  De var en lantbrukarfamilj som farfar kände. Mamma ville väl ha en lugn sommar kan jag tänka. Men det blev en trevlig erfarenhet för mig.

Familjen, far och mor med två döttrar som var något äldre än jag. Kor, höns, katt och en stor ardennerhäst.

Hästen gick ute på bete, när den inte var satt i arbete, och hämtades in på kvällen. Ofta av någon av flickorna och jag gick alltid med, imponerad av den stora, kraftiga hästen och mycket stolt när jag fick leda hästen i grimma hem till gården. Sommaren gick och jag blev mer och mer betrodd med olika slags sysslor.

Så kom då en dag när ingen av flickorna hade tid att hämta hästen och bonden skickade utan tvekan mig att hämta in den store. Detta hade jag väntat på! Hjärtat slog några extra slag när jag närmade mig hästen som lugnt och stilla lät sig ledas – men jag hade planerat – gick mot gärdsgården och ställde hästen bredvid, klev upp på gärdsgården och vidare med bultande hjärta vidare upp på hästryggen, ty jag ville rida hästen hem till gården och imponera på familjen.

Hästen, lugnt och stilla, gick igång när jag lätt tryckte på med benen. Jag höll krampaktigt ett stadigt tag om manen och det kändes som att sitta på….ja, som på en stor häst!

Men, kan man inte det där med att styra en häst, kan vad som helst hända. Hästen gick inte hem utan tog av på en sidoväg som ledde ner till närmaste granne några kilometer bort – den var även ganska van vid denna väg – men det var ju inte så jag hade tänkt mig!

Och till råga på allt satte den i gång med en lättare trav – och inte vågade jag hoppa av – det var ju långt ner till marken. Så jag höll mig kvar och hoppades på det bästa. Strax var vi framme vid grannens gård och han blev mäkta förvånad över denna uppenbarelse. Jag fick hjälp att ta mig ner och strax därpå kom “min” bonde springandes. Han hade känt på sig att något utöver det vanliga hade hänt när jag inte kom hem i tid!

Men det blev inga större rubriker om detta äventyr och jag vet inte om jag växte eller förminskades i flickornas ögon. Men en mycket givande och trevlig sommar 1951.

Detta här var första utkastet om hästar och äventyr till häst – men det kommer fler – det finns ca 30 år av ridning att ösa ur. Tjejer vet jag är intresserade och kanske kan det inspirera även killar att börja med ridsport.

Nästa avsnitt kommer att handla om en “fjellritt i Jotenheimen”.

Sture                                                                     HEM

2 svar på Äventyr till häst

  1. Pingback: Nya berättelser och nya medlemmar | Alla runt Elsie

  2. Pingback: Nytt hela tiden | Alla runt Elsie

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.